Amsterdams Pianodocenten Kollektief


Het Amsterdams Pianodocenten Kollektief APK is een club van pianoleraren die onderling ervaringen uitwisselen over de pianolespraktijk en daarvoor relevante onderwerpen bespreken ter meerdere inspiratie van zichzelf en elkaar.

Ook treden zij regelmatig op voor elkaar en/of ander publiek.
15 mei 2022 gaven zij twee benefietconcerten voor Oekraïne.
In het verleden speelden zij maandelijks in het Centrum voor Beeldende Kunst CBK in de Watergraafsmeer.
De programma's van die optredens vind je hier.

In het blad van EPTA-Nederland (European Piano Teachers Association) is een artikel over het APK verschenen van de hand van René Kluiving, getiteld Kleinschalige communicatie tussen pianoleraren

Leden van de APK zijn:
Annemieke Taal Eén van de oprichters van het Amsterdams Pianodocenten Kollektief. Zelf een laatbloeier, en daarom speciale affiniteit met laatbloeiers en herintreders. De pianolessen zijn gericht op het plezier in studeren, genieten van muziekmaken en nieuwe ontdekkingen doen. Dat kan op iedere leeftijd, op elk nivo, en voor ieder op zijn/haar eigen manier. Meestal vinden de lessen plaats bij de leerling thuis. Naast pianoles geef ik ook lessen solfège en muziektheorie, o.m. aan zangers en aan mensen die een examen voorbereiden voor Conservatorium of een andere muziekopleiding. Eén keer per jaar is er een cursus Muziekgeschiedenis. Lid van EPTA en KNTV. Ook ervaring met Klavar.
contact: 020-4634081.
Ariane van Westendorp De tweede oprichter van het Amsterdams Pianodocenten Kollektief. Ervaring met het spelen en arrangeren van lichte muziek. Componeert pianostukjes en liedjes. ook in opdracht van docenten of leerlingen.
Christa Korsten
link
In 1983 ben ik afgestudeerd aan het Sweelinckconservatorium hier in Amsterdam. Sinds 1986 ben ik werkzaam als pianodocente bij Pier-K, vertrekpunt voor Kunst en Cultuur in de Haarlemmermeer. Daar geef ik les aan individuele leerlingen, groepjes, kleuters en ik coach 2 piano ensembles van 4 tot 6 leerlingen. Voor deze ensembles heb ik muziek gearrangeerd die inmiddels gedeeltelijk is uitgegeven.
Marjo Jansen
website
Mijn pianopraktijk voor kinderen en volwassenen is in de Watergraafsmeer (tel. 020-6928850). Ik ervaar het als een uitdaging om bij elke leerling het muzikale talent er uit te halen. Dat vergt een persoonlijke aanpak. Naast het aanleggen van een klassieke basistechniek leer ik de leerling een nieuw muziekstuk zelfstandig in te studeren. Daarbij laat ik hem de ruimte zijn eigen stem in de muziek te laten klinken. Jaarlijks is er voor de liefhebbers een voorspeelmiddag. Lid EPTA . Diploma docerend musicus hoofdvak klassiek piano (1985).
Lidwien Lauret
website
Sinds 1997 geef ik privé pianoles aan kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden. Ik ben klassiek opgeleid maar geef ook les in andere muzikale stijlen. Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen zich bij mij op hun gemak voelen, zodat hun eigen voorkeur aan bod komt en zij zich op hun unieke wijze kunnen uitdrukken. We werken aan muzikale vorming en techniek op een speelse manier. Tijdens leerlingenuitvoeringen (niet verplicht, wel heel leuk en leerzaam) is er gelegenheid tot muzikale uitwisseling met andere leerlingen.
contact: 020-6768639 lidwienlauret@hotmail.com
Frank Wiebenga
website
Bij mijn pianolessen streef ik naar evenwicht tussen verstand, gehoor en gevoel. dat wil onder meer zeggen dat ik mensen die gemakkelijk op hun gehoor spelen ook leer analyseren en noten lezen, en mensen die voornamelijk van blad spelen ook leer improviseren en op hun gehoor te spelen. Ik heb opgetreden met klassieke, jazz-, pop- en vrij improviserende musici en geef ook les in die genres. Ik heb een belangrijk aandeel gehad in de uitgave van de 'Gids lichte muziek voor piano' van EPTA-Nederland.
werkadres: IJselstraat 46-H 1078 CK Amsterdam
contact: 0622140830 frank.wiebenga@gmail.com
Mariëtte Bos
website
Ooit was muziek m'n hobby, op m'n veertigste heb ik er mijn beroep van gemaakt. In de lessen die ik geef ga ik van de leerling uit, waar ligt de interesse, wat zijn de sterke kanten. Maar ook streef ik ernaar om de verschillende elementen van de muziekles aan bod te laten komen: techniek, theorie, ritme, uit het hoofd/van blad spelen. Dat geldt ook voor de verschillende muziekstijlen zoals barok, klassiek, modern, pop, jazz. Ik heb een privé-lespraktijk, mijn leerlingen zijn van alle leeftijden. Naast lesgeven ben ik actief als begeleider van zangers en speel ik iedere maand in de kerk op IJburg. Zelf heb ik ook nog steeds les. Momenteel werk ik met twee collega's aan een nieuw lesboek voor tieners.
Eremita Žėkaitė-Jofré
website
Ik ben geboren en getogen in Litouwen (1968). Daar heb ik piano gestudeerd, onder meer aan het conservatorium te Vilnius. Ik begon met piano spelen vanaf mijn zevende jaar. En met groot succes! Twee keer won ik het internationale pianoconcours van Balys Dvarionas voor kinderen t/m 18 jaar. Met veel plezier geef ik al vanaf 1990 pianoles aan alle leeftijden en alle niveaus. De lessen worden individueel gegeven. Ik geef les in mijn privé studio op maandag, dinsdag en vrijdag. Ik ben lid van de European Piano Teachers Association EPTA.
Marcel Manshanden
website
Ik ben een professioneel en gediplomeerd pianodocent te Amsterdam, afgestudeerd als docerend musicus en lid van EPTA Nederland. Sinds 1996 heb ik een uitgebreide pianolespraktijk waarbij ik les geef aan kinderen en volwassenen vanaf het allereerste begin tot aan het toelatingsexamen conservatorium. Mijn lessen kenmerken zich door goed en gedegen muziekonderwijs. Ik zorg ervoor dat de leerling een goede opbouw van de lessen krijgt, zowel technisch als muzikaal. Er wordt lesgegeven op een prachtige Bösendorfer vleugel.
Heleen Verleur
website
Heleen Verleur is pianiste en componiste. Zij studeerde klassiek piano aan het Hilversum Conservatorium bij Frans van Dalen en fortepiano bij Fania Chapiro. Ze begon al vroeg te schrijven voor leerlingen. Heleen schreef muziek voor piano, maar ook muzikale begeleidingen bij een aantal kinderboeken, onder welke: het beroemde schaap Sjrek en het engeltje en het duiveltje (beide nog te bestellen bij bol.com). Heleen componeerde voor diverse ensembles en orkest en won daarbij een aantal prijzen. Momenteel werkt Heleen aan een serie van 'Piano Trios for Young Players' (Alfred UK). Heleen houdt enorm van lesgeven aan jonge kinderen samen met hun vader of moeder (Suzukimethode). Zij volgde een Suzuki piano opleiding in London bij Grant Mead en Caroline Gowers en heeft een Suzuki piano lespraktijk in het centrum van Amsterdam en in Almere.De onderwijsmap.
De APK heeft een voor de meest voorkomende technische of pianistische moeilijkheden geschikte oefenstukjes uitgezocht ingedeeld naar moeilijkheidsgraad. Zo zijn er stukjes voor: staccatospel, oktaafspel, antimetrische figuren, frasering, syncopen, melodie en begeleiding in één hand, trillers, dynamiek, rubato, en toonladders/passage. De moeilijkheidsgraad loopt van trap 1 tot trap 7
Als je het wachtwoord hebt, kun je die stukjes hieronder inzien en afdrukken. Het wachtwoord is te verkrijgen door te mailen naar de beheerder van deze site.


Leden van de APK kunnen hieronder inloggen voor de verslagen van hun bijeenkomsten. Vul het wachtwoord hieronder in en druk op 'notulen'